Fremmed i ett år

Fremmed i ett år

Dugnad på japansk

Juni '16Posted by Heidi Biseth Thu, June 30, 2016 11:19:38
To ganger i året går ansatte og studenter sammen for å gjøre Hiroshima University campus finere. En liten time investeres i å plukke søppel (ikke veldig mye av det), feie og luke ugress. Dette kaller jeg et godt eksempel på deltakelse i samfunnet! Og sensei'ene (lærerne, inkludert ledelsen) går foran med et godt eksempel, til og med Higuchi-sensei som går med stokk og nedsatt bevegelse på grunn av slag. Her er Faculty of Education in action:Hadde det vært noe for HSN? Kanskje lærerutdanningen kan lede an? Tross alt skal lærere og elever rydde klasserom hver dag og nærmiljøet i blant... Hvorfor ikke læres i lærerutdanningen?

Ellers er jeg overlykkelig for kaffesjappa i første etasje i blokka jeg bor i! I dag har jeg gjort en livreddende investering:

  • Comments(0)//blogg.heidibiseth.no/#post7

Fart i sakene!

Juni '16Posted by Heidi Biseth Wed, June 29, 2016 08:43:39
Bestilling på visittkort gikk i går ettermiddag.... i dag var de på plass! Dette har jeg aldri opplevd før! Må være den effektive sekretæren, Monzen-san smiley Hun ordner det meste i en forrykende fart.Og, ja, dette er samme visittkort - forside og bakside. På japansk blir det "Biseth, Heidi"

Plakat med annonsering av min tiltredelsesforelesning var på plass før jeg ankom campus - og ser jo ganske kul ut selv om jeg ikke aner hva som står der - utover at den skal finne sted 7. juli kl. 15.00-16.30.
I dag måtte jeg gå gjennom manuskript og PowerPoint med kollegene mine. De ville forsikre seg om at alt var i orden (får helt prestasjonsangst av sånt!). Nakai-san har oversatt et sammendrag til japansk som deles ut på på dagen og som senere blir publisert i tidsskriftet til instituttet. Neste uke er det tydeligvis viktig at jeg LESER manus, ikke plass for mange krumspring. Hmmm... strider mot min natur, tror jeg.

  • Comments(0)//blogg.heidibiseth.no/#post6

Første dag som ansatt

Juni '16Posted by Heidi Biseth Tue, June 28, 2016 00:46:12
Første dag som ansatt er gjennomført... en god del byråkrati, men absolutt ikke mer enn forventet. Registrert som nyinnflyttet på rådhuset, oppdaget at mine kredittkort ikke kan brukes til noe særlig her. Opprettelse av bankkonto litt vanskelig når de ikke forstod at jeg hadde fått en "kanakaei "(?), et offisielt japansk navn. Omsider dro vi med flere dokumenter fra universitet som viste navnet, som jeg egenhendig måtte skrive på søknaden om å få opprette bankkonto.. og nå har jeg bankbok hvor navnet mitt står. Det handler mye om hvilken rekkefølge de ulike strekene skal skrives i..puh, jeg skriver det som et lite barn, alle andre med den største selvfølgelighet. Jeg kan ikke lese eller skrive eller snakke og føler meg litt uttafor... Nå håper jeg på et slags f.nr. ("My Number") som gjøre at jeg bl.a. kan få et kredittkort.

OG jeg har fått mitt eget stempel som skal brukes på alle offentlige dokumenter - og når jeg "stempler inn" om morgenen på universitetet:Aner ikke hva som står der, men tydeligvis veldig viktig 😆

Nå er det sykkeltur til universitetet og dag 2 på kontoret... opphold akkurat nå, men regntøy på plass. Ha en strålende dag!  • Comments(0)//blogg.heidibiseth.no/#post5

Avhengig av sensei

Juni '16Posted by Heidi Biseth Sun, June 26, 2016 12:05:27
Saijo station - check
Hiroshima University - check
Japansk simkort til telefonen - check
Kontanter - check (7-eleven eneste stedet som godtar internasjonalt kort)

Men ingenting hadde vært mulig uten gode lærere, Higuchi sensei og Nakai sensei. Jeg kunne ikke by på mer enn kaffe og kake, men det fikk de Så skal jeg nyte mitt første hjemmelagede måltid - med tips om hva som er den beste ølen her  • Comments(0)//blogg.heidibiseth.no/#post4

Reise og ankomst

Juni '16Posted by Heidi Biseth Sun, June 26, 2016 04:19:29
Her har det gått litt på autopilot de siste dagene... gruet meg til å reise fra familie, venner og gode kolleger... (tyder på et godt arbeidsmiljø). Men jeg kom meg på flyet, siste strekket var over Kina ("lillesøs" Xianyu befinner seg der - endelig på samme kontinent!) og deretter utover havet til Japan. Ankomst til Haneda Tokyo airport gikk smertefritt. I passkontrollen ble min oppholdstillatelse utstedt! Og alle medisinene ble klarert gjennom tollen. Her er det orden!

Tre kolleger, professor Higuchi, associate professor Nankai og instituttleder møtte meg på flyplassen. Ikke akkurat så stor delegasjon vi sender når vi får gjester.. om vi i det hele tatt sender noen. I beste fall møter vi gjester på Drammen stasjon 😶
Gjennom et grønt landskap med mye risproduksjon bar det ned til Higashi-Hiroshima by (betyr øst-Hiroshima) og bydelen Saijo.

Leiligheten var forberedt for ankomst, inkludert mitt navn på norsk og japansk på døra
Utsikten fra balkongen en typisk byutsikt, med et ortopedisk sykehus tvers over veien ved behov 😂. Det beste av alt er at det er en kaffesjappe i første etasje...puh, livet blir bra!
Og sykkel på plass så jeg kan suse litt rundt.

Det er også et rom ekstra dersom noen skulle ønske å komme på besøk. Men her sover man på gulvet. Jeg har tilbrakt første natt i et futon rom. Musklene venner seg sikkert til litt hardere seng enn hjemme etterhvert.

  • Comments(4)//blogg.heidibiseth.no/#post3

En uke igjen - og visa i boks!

Juni '16Posted by Heidi Biseth Fri, June 17, 2016 20:48:53
Puh! Alle formaliteter er nå i orden! Og jeg er letta smiley Arbeidsvisum til Japan i orden.

Visum til Kina (og World Congress of Comparative Education Societies) er i orden. Da skal det være klart for spennende aktiviteter fremover.

Jeg har fått beskjed om å hente oppholdstillatelse (residence permit) på flyplassen i Tokyo (Haneda) siden det er der jeg tar mine første steg på japansk jord. De venter altså ikke til jeg kommer til Hiroshima. Har vi det sånn i Norge at oppholdstillatelse ligger og venter på flyplassen når "fremmede" kommer?!? Kan jeg ikke tenke meg... da er det i hvert fall noe jeg ikke har fått med meg. Måtte kjapt sjekke layover til Hiroshima. Tre timer er nok tilstrekkelig med den japanske effektiviteten! Tjoho, Asia, here I come!

  • Comments(0)//blogg.heidibiseth.no/#post2

Siste middag med biologen og vikingen

Juni '16Posted by Heidi Biseth Mon, June 06, 2016 21:23:09
Altså... det er en spesiell gjeng med kolleger jeg har. Et sant mangfold kan man kanskje si! Av og til møtes vi på Lorry. Så også i kveld. Det er aldri greit å vite hva biologen og vikingen finner på (og andre kolleger for den saks skyld) så jeg gikk spent til middag... Det er som å bite i et surt eple å reise fra denne gjengen (fikk noe som liknet). Tydelig de mener at jeg raskt jobber meg gjennom middelalderens medfølgende kroppslige nedbryting for jeg fikk mange remedier til å putte i sminkepungen når jeg reiser:

Snegleslim og syntetiske slange (SYN-SNAKE) med lett botoks-effekt for å redusere rynker.. med en påfølgende beroligende krem med biegift. Sopp med sjokoladesmak, sikkert for å dekke over giften. Skulle tro de ville meg til livs! Ja, da pakkes det ned i kofferten og bringes med til Japan. Når jeg tester ut disse produktene, skal jeg tenke på noen av de jeg savner hjemme ♡  • Comments(1)//blogg.heidibiseth.no/#post1

De siste forberedelsene før avreise….

Juni '16Posted by Heidi Biseth Fri, June 03, 2016 13:34:15
Forrige uke kom godkjenningen fra japanske myndigheter, Certificate of Eligibility, noe som gjør at jeg får lov til å jobbe i Japan – og jeg forstår ikke mye av det som står der. Men nå er søknaden om visum levert – og kan hentes neste uke. Alle forberedelsene har vært fulle av byråkratiske krinkelkroker… men det er kanskje ikke noe annerledes enn det er for de som kommer til Norge?

Ellers skal studieåret avsluttes her før jeg setter meg på flyet om tre uker. Nedtellingen har startet! Og jeg må tenke på hva jeg skal pakke med meg. Alt skal gå i to kofferter – hjelp! Klær er vel det viktigste når jeg ikke er like liten som en gjennomsnittlig japansk kvinne smiley

  • Comments(0)//blogg.heidibiseth.no/#post0