Fremmed i ett år

Fremmed i ett år

Yuzu

November '16Posted by Heidi Biseth Wed, November 23, 2016 07:23:46
Det er ikke bare kultur og språk som er vanskelig når man er fremmed i et land. Flora og fauna er også ukjent. Ikke alt, men mye. Her er det mye nytt å lære! Mariko (a tribute to you!) har jeg skrevet om tidligere. Hun tok meg med på en workshop angående villsvin. I går var det nydelig høstvær og vi tok en liten runde på campus. Hun vet hvor all frukt og urter er - og det er bare å forsyne seg smiley Denne gangen var det yuzu - en sitrusfrukt som vokser på et lite og tornete tre. Ikke sprøyta så det var litt "rusk" i skallet. Ganske syrlig, omtrent som grapefrukt - kjempegodt! Yuzu brukes på mange måter: i mat, ha i badevannet og som medisin. Det er en frukt som i sin tid ble brakt over fra Kina via Korea. Mer info her. Jeg bestemte meg for å lage marmelade - og det har jeg brukt hele formiddagen på (helligdag igjen....husker ikke hvorfor). Etter alle kunstens regler (Mariko sendte oppskrift) har jeg skrellet, tatt ut steiner, kokt, avkjølt, kokt igjen, sterilisert glass osv....Det trenger ikke brukes som syltetøy... det er også mulig å tilsette den i teriaki-saus eller ta et par teskjeer og tilsette kokende vann slik at man får en god te. Med denne marmeladen blir det da med biter oppi.
Nå står alle glassene til avkjøling og håper sluttresultatet blir bra. Her blir det sikkert med noen glass hjem til jul :-) Hurra for Mariko som lærer meg å bruke japansk flora!



  • Comments(0)//blogg.heidibiseth.no/#post40